Fazer Julia Suklaapatukka Bar
(18g)Batonik z owocową marmoladą w polewie z ciemnej czekolady.
2,99 zł
Jadł go prawdopodobnie niemal każdy Fin, bo Fazer w Finlandii jest jak Hershey's w Stanach, jak Lind w Szwajcarii, czy jak Wedel w Polsce. A co można powiedzieć o samym batoniku Fazer Suklaapatukka? Julia to elegancka klasyka, którą Finowie lubią od lat pięćdziesiątych. Baton w nieodparty sposób łączy wyrafinowaną ciemną czekoladę i aksamitną owocową marmoladę. A co najlepsze, wszystkie pyszne czekoladki Fazer są wykonane w 100% z odpowiedzialnego wytwarzania kakao. Ciesz się elegancką chwilą pyszności w towarzystwie Julii.
Karl Fazer urodził się w Helsinkach w 1866 roku i od najmłodszych lat uwielbiał łączyć smaki. Zapragnął zostać cukiernikiem i uczył się swego fachu w Berlinie, Paryżu i Sankt Petersburgu w uznanej cukierni G. Berrina. Następnie 17 września 1891 roku, po zdobyciu doświadczenia w zawodzie, otworzył francusko-rosyjską cukiernię przy Kluuvikatu 3 w Helsinkach. Popyt na produkty Fazera rósł proporcjonalnie z ich różnorodnością. Wraz z rozwojem Karl w 1897 postanowił tworzyć słodycze przemysłowo, dla szerokiego grona odbiorców. Właśnie w tym roku otworzył nową czteropiętrową fabrykę w Tehtaankatu w centrum Helsinek. Karl Fazer zmarł jesienią 1932 r. w wieku 66 lat, ale firma cały czas się rozwija. Warto dodać, że do dziś Fazer jest firmą rodzinną i pracuje w niej już czwarte pokolenie Karla Fazera.