Lista produktów marki Hershey's
Firma The Hershey Company założona przez Milton Snavely Hershey’a istnieje od 1894 roku. Obecnie to jeden z największych producentów czekolad i produktów czekoladowych na świecie.
Milton Hershey’s urodził się 13 września 1857 roku w Derry Township w stanie Psensynwalia. Wychowywał się w niezamożnej rodzinie o pochodzeniu szwajcarsko- niemieckim. Edukację zakończył szybko i musiał wcześnie podjąć pracę. Zatrudnił się u drukarza, który publikował niemiecko-angielską gazetę. Ta prace jednak nie była spełnieniem marzeń Miltona, uznawał ją zwyczajnie za nudną. Mimo to pracował cały czas w drukarni, aż do momentu, kiedy niefortunnie upuścił kapelusz na jedną z maszyn drukarza. Drukarz znany z porywczego temperamentu, postanowił zwolnić młodego Miltona. Co prawda ojciec Herhsey’a chciał prosić drukarza o drugą szansę dla syna, ale matka Miltona miała inny pomysł. Postanowiła posłać 14-letniego Miltona do Lancaster w Pensylwanii, żeby tam uczył się cukierniczego rzemiosła od Josepha Royer’a. I tak zaczęła się przygoda Miltona Hershey’s ze słodyczami, która trwała do końca jego życia.
Milton uczył się u swojego nauczyciela 4 lata. Po tym okresie postanowił założyć swój pierwszy własny biznes - sklep ze słodyczami w Filadelfii. Jednak po 6-latach prowadzenia sklepu i ostatecznie jego bankructwa Milton dalej postanowił się szkolić u różnych lokalnych producentów słodyczy. Nauczył się wtedy przyrządzać karmelki używając świeżego mleka. Potem przeniósł się do Nowego Yorku gdzie zatrudnił się w fabryce słodyczy Huyler’s gdzie pracował dwa lata. Po tym okresie postanowił wrócić do Lancaster w Pensynwalii i zająć się własnym biznesem - produkcją domowych karmelków i ich sprzedaży na małym wózku. Nie był to udany biznes, ale na pewno Milton sporo się z niego nauczył. Po trzech latach postanowił zrobić coś wielkiego - założyć fabrykę karmelków Lancaster Caramel Company. Tym razem jego nowy, trzeci z kolei biznes okazał się strzałem w dziesiątkę.
To był rok 1886. Karmelki, które zaczął produkować był efektem jego wieloletniej pracy i nabierania doświadczenia u różnych wytwórców. Zaciągną kredyt i ruszył z produkcją. Szybko okazało się, że pomysł był jak najbardziej trafiony. Miltonowi udało się nawiązać kontakt z dużym angielskim importerem, któremu bardzo posmakowały karmelki Hershey’a. Podpisał lukratywny kontrakt, dzięki któremu firma spłaciła długi oraz miała pieniądze na dalszy rozwój.
Wydawałoby się, że Herhey’s będzie znany z karmelków, szło mu to bardzo dobrze. Jednak dużym zwrotem w historii Miltona miał wyjazd na początku lat dziewięćdziesiątych na światowe targi w Chicago gdzie pierwszy raz zobaczył maszynę do produkcji czekolady. Widział w niej tak ogromny potencjał, że postanowił znowu zaryzykować - sprzedać świetnie prosperującą fabrykę i zająć się produkcją czekolady. Warto dodać, że w tamtych czasach czekolada była luksusem, na który mogli sobie pozwolić tylko bogaci. Milton chciał to zmienić i produkować czekoladę dla szerokiego grona społeczeństwa.
I tak w 1894 roku za pieniądze ze sprzedaży Lancaster Caramel Company postanowił stworzyć firmę produkującą czekoladę. Wiele lat pracował nad recepturą tabliczki czekolady w innowacyjnym jak na tamte czasy biznesie. Aż w końcu w 1900 roku udało się mu wyprodukować pierwszą czekoladę. Okazała się ona sukcesem, dlatego Milton w 1903 roku wybudować od podstaw fabrykę niedaleko rodzinnego miasta, wśród wielu hodowców mleka. Była to na tamte czasy bardzo nowoczesna fabryka, zaprojektowana typowo na potrzeby masowej produkcji czekolady.
Milton Herhey’s znany był nie tylko jako cukiernik. Miał on wielką ideę oraz wizję. Chciał, żeby każdy jego pracownik był zadowolony z pracy. Hershey nie był nastawiony na zysk, a na poprawę jakości życia nie tylko swojego, ale również swoich pracowników. Obok fabryki powstawały coraz to nowe budynki i miejsca użyteczności publicznej fundowanej przez Miltona takie jak: mieszkania, kościoły, parki, szkoły publiczne, obiekty sportowe, teatr, hotel, budynek gminy, zoo i wiele innych. To wszystko po to, żeby jego pracownicy czyli się dobrze i byli dumni z pracy. Ta cała infrastruktura tak się rozwinęła, że dzisiaj mówimy o mieście Hershey’s, które powstało właśnie dzięki niemu.
Firma rozwijała się w dynamicznym tempie i do firmowego portfolio dołączyły nowe produkty. I tak w 1907 roku światło dzienne ujrzały słynne Kisses, 1925 roku Mr. Goodbar, 1926 roku syrop czekoladowy, 1938 roku Krackel. Wielkim krokiem Hershey’s była fuzja z Reese Candy Company w 1963. Flagowy produkt Reese’s - Peanut Butter Cups, czyli czekoladowe pralinki w formie babeczek wypełnione masłem orzechowym - stały się najlepszym produktem Hershey’s aż po dzisiejsze czasy. Odniósł on ogromny sukces nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale i na całym świecie. W 1969 roku Hershey otrzymał licencję od Rowntree's na produkcję i sprzedaż Kit Kat i Rolo w Stanach Zjednoczonych. W 1977 r. Hershey nabył firmę Y&S Candies i stał się właścicielem marki lukrecji Twizzlers. W 1988 r. Hershey nabył prawa do produkcji i dystrybucji wielu czekoladowych produktów marki Cadbury w Stanach Zjednoczonych.
Dzisiaj firma The Hershey Company zatrudnia około 16 tysięcy pracowników, sprzedaje swoje produkty w ponad 60 krajach, a ich marki są jednymi z najpopularniejszych na całym globie. Jest to największy producent czekolady w USA oraz jeden z największych na świecie.