Sierras de Espana Turron Mazapan de Pistacho
(200g)Nugat z migdałem i pistacjami.
26,99 zł
Tradycyjny turron składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód skarmelizuje, oraz z migdałów. Spróbuj tradycyjnego nugatu z Hiszpanii. Nugat ten zawiera w sobie pistacje.
Dwie najważniejsze odmiany to Jijona Nougat (miękka) i Alicante Nougat (twarda), chociaż istnieje również wiele innych wariantów.
Nougat to typowy hiszpański słodycz w okresie świątecznym, chociaż jego konsumpcja staje się coraz bardziej powszechna o każdej porze roku. Jest to słodkie ciasto otrzymywane przez gotowanie miodu (lub cukrów), do którego dodaje się obrane i prażone migdały. Do tej masy można dodać białka jaja do zemulgowania. Wspomniane ciasto jest następnie zagniatane i tradycyjnie nadaje się mu ostateczny kształt prostokątnej tabletki lub ciasta.