Fazer Kismet Geisha
(41g)Wafelek z kremowym nugatem z orzechów laskowych, oblany mleczną i ciemną czekoladą.
5,99 zł
"Gei" czyli umiejętność, zdolność, a "sha" to ktoś kto wie. Razem tworzą słowo Geisha, które można przetłumaczyć, jako wykwalifikowanego człowieka. Finlandzki batonik Geisha to nuta orientu, która w życiu codziennym pozwoli poczuć japońską kulturę.
Kismet to wafelek przekładany orzechowym nugatem, a oblany mleczną i ciemną czekoladą.
Karl Fazer urodził się w Helsinkach w 1866 roku i od najmłodszych lat uwielbiał łączyć smaki. Zapragnął zostać cukiernikiem i uczył się swego fachu w Berlinie, Paryżu i Sankt Petersburgu w uznanej cukierni G. Berrina. Następnie 17 września 1891 roku, po zdobyciu doświadczenia w zawodzie, otworzył francusko-rosyjską cukiernię przy Kluuvikatu 3 w Helsinkach. Popyt na produkty Fazera rósł proporcjonalnie z ich różnorodnością. Wraz z rozwojem Karl w 1897 postanowił tworzyć słodycze przemysłowo, dla szerokiego grona odbiorców. Właśnie w tym roku otworzył nową czteropiętrową fabrykę w Tehtaankatu w centrum Helsinek. Karl Fazer zmarł jesienią 1932 r. w wieku 66 lat, ale firma cały czas się rozwija. Warto dodać, że do dziś Fazer jest firmą rodzinną i pracuje w niej już czwarte pokolenie Karla Fazera.